Exempel i vardagen som kan vara kränkande

Här följer några exempel på situationer i vardagen som kan uppfattas som kränkande: Ella och hennes kvinnliga kurskamrater blir kontinuerligt bortprioriterade av läraren på föreläsningarna genom att aldrig få svara på några frågor.

Jamila, som bär huvudduk och har en lätt brytning, upplever att hon alltid utesluts från olika grupparbeten på grund av sin klädsel och bakgrund. Studenterna på en kurs startar en gemensam facebook-grupp. Så småningom börjar några medlemmar sprida rykten om Kalle i gruppen. Han förolämpas och blir utfryst inte bara i gruppen utan även på föreläsningar och vid grupparbeten. Pelle är hörselskadad och kommer in på en kurs han länge velat läsa. Vid kursstarten visar   det sig att Pelle inte kan delta i undervisningen eftersom det inte har ordnats en hörselslinga i undervisningslokalerna. VIKTIGT! DET ÄR DIN UPPLEVELSE SOM RÄKNAS
Personen som anser sig vara utsatt avgör alltid vad som upplevs som kränkande. Det innebär dock inte alltid att förekomsten av en kränkning faller under diskrimineringslagen eller arbetsmiljölagen.

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2017-04-27