Webb-TV – videor med våra forskare

Allmän språkvetenskap

Observera andra och skriv bättre
Att kunna berätta en historia är svårt om man har språksvårigheter. Ett sätt att jobba med detta är genom observation. Språkforskarna Victoria Johansson och Åsa Wengelin berättar om en studie där mellanstadieelever fick skriva en historia medan deras klasskompisar studerade dem. Inspelat i augusti 2016.

UR-Play - Observera andra och skriv bättre

Språkstörning och flerspråkighet
Att vara flerspråkig och samtidigt ha en språkstörning innebär stora utmaningar. De specialkunskaper man har som flerspråkig kan dock innebära många fördelar. Språkforskarna Ketty Holmström, Medicinska fakulteten och Annika Andersson, HT-Fakulteterna berättar om hur mångspråkighet fungerar. Inspelat i augusti 2016.

UR-Play - Språkstörning och flerspråkighet

Hur man lär sig ett språk?
Många av oss tror att det är helt omöjligt att lära oss kinesiska eller flytande franska. Men Marianne Gullberg professor i psykolingvistik och vetenskaplig chef för humanistlaboratoriet menar att det inte stämmer. Med hjälp av en mängd tekniska mätinstrument, bland annat så kallad motion capture, försöker hon och hennes team att kartlägga hur vår omedvetna språkbearbetning går till. Inspelat 2015.

UR-Play - Hur man lär sig ett språk?

Idé- och lärdomshistoria

Sant eller falskt - vem bryr sig?
Har sanningen blivit alltmer oviktig när vi skapar våra världsuppfattningar? Är bra och övertygande berättelser viktigare än vad som faktiskt hänt? I denna debatt diskuteras även filterbubblor, myter, faktaresistens och konspirationsteorier. Medverkar gör journalisterna Jack Werner och Anders Mildner, kulturgeografen Maja Essebo och Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria. Inspelat mars 2016.

UR-Play - Sant eller falskt - vem bryr sig?

 

Videor från HT-dagarna

Här kan du se föreläsningar från de senaste årens Humanist- och teologdagar.