Linnéa – ämneslärare i svenska och historia

Alumn ämneslärarutbildningen

Ämneslärarutbildningen i Lund gav mig en stadig grund att stå på, såväl är det gäller ämneskunskaperna, utbildningsvetenskapen och mötet med skolan när jag fick öva på att vara lärare under min verksamhetsförlagda utbildning. Jag skulle rekommendera alla som funderar på att bli lärare att vikariera lite, känn efter om du gillar det. Att sitta i skolbänken är stor skillnad från att stå framme vid tavlan och undervisa. För mig var det kärlek från första stund, känn efter om det är det för dig också!

Hur kom det sig att du ville läsa till lärare? 

Jag har alltid älskat att vara social, såväl när det kommer till att prata enskilt med personer som inför större grupper. På lågstadiet när vi hade muntliga presentationer om Sveriges landskap ville mina klasskompisar mest få det överstökat, medan jag gick fram till min scen, drog ner kartan och började prata – och älskade det! Jag uppskattar att få undervisa om det jag brinner för, men även mötena med eleverna ger mig energi. Jag har med tiden också lärt mig att uppskatta när saker inte helt går min väg i läraryrket, och jag tar mig tid att reflektera och kunna förbättra såväl min undervisning som mitt bemötande och hur jag skapar relation till eleverna. Man lär sig något nytt som lärare varje dag och det är nog det absolut roligaste med yrket!

Vilka ämnen valde du, och varför?  

Jag valde svenska och historia, där jag kreativt kan planera min undervisning utifrån ämnesplaner och betygskriterier men även mina egna och elevernas intressen. Det är också roligt att kombinera båda ämnena, exempelvis när det kommer till svenskans litteraturhistoria.

Svenskan – att läsa, skriva och tala är några av våra mest grundläggande kunskaper i skolan och att vara bra på svenska underlättar i de andra ämnena. Jag vill lägga en bra grund för att kunna förstå andra ämnen, men även att förstå och göra sig förstådd i samhället och kommande yrkesliv. Ett rikt språk är den vackraste presenten jag kan tänka mig att ge!

Historia – I en tid av konflikter, katastrofer och förändringar ser jag vikten av att kunna blicka bakåt, med såväl kritisk blick som med tanken på att lära sig något. Ett historiemedvetande gör också att vi kan se på vår framtid med andra ögon och ta välgrundade beslut.

Vad har du uppskattat mest med utbildningen?

Jag har uppskattat att jag fått en stadig grund att stå på, såväl när det gäller ämneskunskaperna, didaktik, pedagogik och i mötet med skolan under min VFU. Jag gjorde min VFU på väldigt olika skolor och det gav mig en bredd och en vidgad förståelse för vad yrket skulle kunna komma att innebära. Jag uppskattade också att jag under min UVK fick tränas i att tänka, kritiskt granska och reflektera kring yrkets komplexitet, vilket har hjälpt mig att ständigt utvecklas under mitt yrkesliv.

Hur var det att gå från student, till att börja arbeta som ämneslärare? 

Det var otroligt roligt, men också tufft. Jag hade turen att få fantastiska och stöttande kollegor som hjälpte mig in i yrket, men de första åren bygger man upp mycket när det kommer till allt från undervisningsmaterial och fingertoppskänsla för elevrelationer och det tar mycket tid. Det får man dock igen sen, när man kommit in i det. Jag rekommenderar alla lärarstudenter att se och uppleva så mycket som möjligt under sin VFU, inte bara lektionerna för yrket är så mycket mer. Be om att få din handledares material när du slutar, det kommer vara en otroligt bra grund inför ditt första arbete. 

Är det något speciellt du plockat med dig från utbildningen in i arbetslivet?

Massor, jag har väldigt djupa ämneskunskaper och didaktiska förmågor. Det jag verkligen uppskattar från UVK är att jag har tränat min förmåga att reflektera över olika komplexa situationer som uppstår. Även om jag inte alltid har ett rakt svar så kan jag vända och vrida på en fråga och försöka resonera mig fram till ett svar när det kommer till komplexa frågor i mitt arbete.

Skulle du rekommendera andra att bli lärare? Och i så fall varför?

Ja det skulle jag verkligen för jag älskar att vara lärare! Du får den bästa kombinationen av att få fortsätta nörda ner dig i dina favoritämnen samtidigt som du också får ett otroligt socialt jobb där du får arbeta med din förmåga att skapa elevrelationer och träna din sociala kompetens varje dag.

Vad skulle du vilja säga till blivande lärarstudenter?

Jag skulle rekommendera alla som funderar på att bli lärare att vikariera lite, känn efter om ni gillar det. Att sitta i skolbänken är stor skillnad från att stå framme vid tavlan och undervisa. För mig var det kärlek från första stund, känn efter om det är det för dig också!

Porträttbild Linnéa. Foto.
Fotograf: Kennet Ruona.

Namn: Linnéa Khodiar
Utbildning: Ämneslärare för gymnasieskolan, i svenska och historia

Ämneslärar­utbildningen läser du på Institutionen för utbildningsvetenskap

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2024-03-18