Jobb, praktik och traineeplatser

Arbetslivsforum vid humanistiska och teologiska fakulteterna

Lediga jobb, praktikplatser och traineeplatser annonseras bland annat hos Arbetsförmedlingen, i dagstidningar, fackpress och i olika databaser på Internet samt på Arbetslivsforums Facebooksida. Du kan även skriva din uppsats med anknytning till ett företag, en organisation eller en myndighet. Det ger ofta både viktiga erfarenheter och kontakter i arbetslivet. Tänk på att söka brett.

Arbetsförmedlingen

Många humanister och teologer vet precis vad de vill göra och var de ska söka jobb, till exempel som lärare eller journalist. Om du inte är lika säker ska du tänka på att söka brett. Om du söker på "historiker" får du sannolikt inga träffar på Platsbanken och andra jobbsajter. Om du söker på "historia" blir resultatet bättre, men du kommer fortfarande att missa många intressanta annonser. Sök på till exempel "utredare", läs annonser under rubriker som inte exakt passar in på dig, och läs annonser från både företag, myndigheter och organisationer.

Arbetsmarknadsdagar

De är utmärkta tillfällen att presentera dig för arbetsgivare. Ta med dig ditt CV och tänk igenom hur du vill presentera dig själv på ett par minuter. Om det är en stor mässa bör du titta igenom katalogen i förväg och bestämma dig för vilka arbetsgivare du helst vill hinna prata med. Kom ihåg att ställa dina egna frågor också.

Tänk på att du gärna också får besöka mässor som i första hand vänder sig till andra studenter än humanister och teologer.

Lunds universitets karriärportal

Du får tillgång till jobb, ex-jobb, praktik- och traineeplatser i Sverige och internationellt genom att registrera dig på Lunds universitets jobb- och karriärportal, MyCareer. Här kan kan följa din favoritarbetsgivare via statusuppdateringar och få meddelanden om relevanta erbjudanden.

Lunds kommun

Kommunens förvaltningar erbjuder praktikplatser och ser gärna att du som student kommer med förslag på uppsatsämnen eller examensarbeten som du kan tänkas göra hos dem.

Region Skåne

Är du högskolestudent och vill kombinera din teoretiska utbildning med praktiskt arbete? Då kan du bli studentmedarbetare hos Region Skåne.
Du ska ha läst minst ett år på din utbildning och kunna jobba 10–15 timmar i veckan.

Miljöbron

Genom Miljöbron kan studenter utföra uppdrag, praktik eller examensarbeten hos företag, myndigheter och organisationer. Det kan handla om allt från teknik till psykologi som bidrar till att skapa en hållbar utveckling. 
Uppdrag är ett kort projekt som du utför parallellt med dina studier. Uppdragen utförs oftast av 2 studenter där du förväntas lägga ner 10–20 timmar som fördelas fritt över en månad från det att uppdraget påbörjas.
De examensarbeten som Miljöbron förmedlar kan vanligen göras på antingen 10 eller 20 veckor, det vill säga 15 till 30 hp.Observera att du som studerar vid Lunds universitet är välkommen att söka till projekten både i Skåne och Västra Götaland.

Övriga länkar

Arbetslivsforum på Facebook

På Arbetslivsforums Facebooksida får du tips om lediga jobb, praktikplatser, karriärseminarier med mera.

Börja din karriär idag på MyCareer.lu.se!

Skapa en personlig profil och hitta de bästa jobben och praktikplatserna. Låt arbetsgivarna hitta dig!

Skriva uppsats vid ett företag

Det ger viktiga erfarenheter och kontakter i arbetslivet.

 På Uppsatser.se kan du hitta uppsatsförslag.

Arbetsmarknad

Kom ihåg att arbetsmarknadsprognoser är osäkra. Tänk gärna mer på vad du vill göra än på var jobben kan finnas om fem år. Tänk också på att det finns en stor arbetsmarknad utanför Sverige. Fler studenter hittar till exempel jobb i Danmark. Prognoser hittar du bland annat hos Statistiska Centralbyrån SCB och den fackliga centralorganisationen Saco:

Arbetslivsforum

Välkommen att kontakta Arbetslivsforum och boka tid för karriärvägledning, CV-handledning och liknande. Du kan förstås också ställa frågor via mejl eller telefon.

Arbetslivskoordinator
Mattias Fall
Telefon: 046-222 88 90
Epost:arbetslivsforumht.luse

Besöksadress: SOL, Helgonabacken 12, A 141 A, Lund

Postadress: Box 201, 221 00 Lund

Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2022-01-05