Sara Lind – kulturpedagog/ hembygdskonsulent

”Det är passionen och glädjen i det vi gör som är det viktiga”

Efter att ha studerat historia i ett år tänkte Sara Lind att det kunde vara bra att komplettera med en kurs i historisk arkeologi för att i framtiden kunna förstå arkeologiska rapporter när hon studerade sitt favoritämne - medeltiden.

– Men så visade sig historisk arkeologi vara mycket roligare och intressantare än historia, så jag blev kvar, berättar Sara. En av hennes favoritdelkurser var byggnadsarkeologi som ger en förståelse för hur den materiella världen hör ihop med de idéer som dåtidens människor hade.

– Varför ser byggnaden ut som den gör? Det beror både på tekniska och idémässiga förutsättningar, förklarar Sara som tycker att om man är intresserad av människorna i historien, deras vardag, tankar och liv, så bör man läsa historisk arkeologi. Enligt Sara ska man inte vara rädd för att specialisera sig på det man är intresserad av.

– Hitta vad du brinner för och satsa på det. Om det så är medeltida tegeltillverkning, bronsyxor, flintavslag eller post-postmoderna teorier. Strunta i om det verkar vara ”rätt” för stunden eller inte.

Vad var det bästa med din studietid på Lunds universitet?
– Det kan låta klyschigt, men att jag utvecklades som person. Både genom böcker och genom människor som jag lärde känna. Studerar du humaniora får du med dig ett sätt att tänka som är både kritiskt och öppet på samma gång - du lär dig att söka efter samband och förklaringar. Ibland tror jag att vi själva inte är riktigt medvetna om vilken tillgång det kan vara, säger Sara. När hon tagit sin magisterexamen i historisk arkeologi fick hon ett säsongsjobb som guide på Hovdala slott och fick sedan olika projektanställningar innan hon slutligen fick erbjudande om en fast tjänst som kulturpedagog/hembygdskonsulent på Skånes hembygdsförbund.

– Jag fick mitt första vikariat hos dem delvis beroende på kontakter och delvis eftersom jag tydligen gjort ett gott intryck när jag träffat personalen tidigare. Sedan har det rullat på - när ett annat vikariat på hembygdsförbundet dök upp fick jag frågan om jag var intresserad - vilket jag självklart var, det är en mycket rolig och utvecklande arbetsplats. Saras tips till blivande studenter som vill satsa på en karriär inom historisk arkeologi är att våga satsa.

– Det är passionen och glädjen i det vi gör som är det viktiga, som gör att man vill fortsätta även när man står och jobbar på något café i brist på annat. Och var alltid medveten om att vägen till drömjobbet kanske inte tar den logiska, raka vägen utan mycket väl kan gå genom just det där caféet.

Text: Lisa Kron

Sara Lind
Namn: Sara Lind
Bor:
Lund
Yrke:
Kulturpedagog/hembygdskonsulent på Skånes hembygdsförbund
Utbildning:
Fil. Mag. i historisk arkeologi med kurserena: Historisk arkeologi, byggnadsarkeologi, arkeologi praktisk historia, idéhistoria, design- och arkitekturhistoria, arkivvetenskap, engelska
Sidansvarig: malin.sjobergkansliht.luse | 2021-02-12