Kurs
Kurs 60 högskolepoäng • FIVA10
Filmvetenskap studerar rörliga bilder som i olika former och sammanhang har präglat kultur, individ och samhälle sedan 1800-talets slut. Analys av audiovisuellt berättande och stilistiska val utgör grunden vid studier av spelfilm, dokumentär film och andra medieformer som digitala spel och tv-serier. Kompletterande perspektiv, som historia, bransch, genus, global film osv, tydliggör filmens betydelse inom vår tids mediekultur.
Heltidsstudier på campus vid Lunds universitet
Grund- och fortsättningskursen i filmvetenskap omfattar ett års heltidsstudier (60 högskolepoäng) med campusförlagd undervisning. Studierna innefattar en bred orientering kring filmens och de rörliga bildernas historia, analys, teori och samhälleliga samt kulturella betydelse.
Kursens innehåll
Kursen inleds med en introduktion där grundläggande analysbegrepp används för att tillägna sig kunskap om filmen som konstnärligt och berättande medium. Därefter följer två historiskt upplagda delkurser där den första introducerar de viktigaste utvecklingslinjerna i den västerländska filmhistorien, medan den andra fokuserar på Sverige/Skandinavien och då särskilt analyserar filmbranschens förutsättningar och filmens plats inom offentligheten. Höstterminen avslutas med en kurs om filmen i dagens medielandskap, en kurs som även introducerar television och nyare medier som digitala spel. Höstens kurs uppmärksammar skillnader och likheter mellan medierna, bland annat beträffande deras estetiska, sociala, ekonomiska och tekniska förutsättningar.
Den andra terminen inleds med en bred översikt över teoretiska infallsvinklar på filmen – exempelvis genus, kognition och post-kolonialism – och tydliggör hur dessa används i filmanalyser. Följande två kurser uppmärksammar områden som tidigare bara introducerats i korthet. Den första handlar om dokumentär film i skilda former, medier och historiska kontexter. Den andra handlar om världsfilmens villkor och presenterar ett panorama över olika nationella och transnationella filmkulturer, något som möjliggör komparativa perspektiv med fördjupade diskussioner om kulturell identitet. Den avslutande kursen är en filmhistorisk fördjupning som ger träning i filmhistorieskrivning, bland annat genom ett större arbete där källmaterial samlas in, bearbetas och värderas.
Delkursernas tematik
Som helhet ger grund- och fortsättningskursen i filmvetenskap en mångsidig och nyanserad introduktion till film och andra audiovisuella medier, inom nationell och global kultur, samtida och historiska kontexter, och utifrån en mångfald teoretiska och metodologiska perspektiv.
Delkurserna under första terminen är:
- Filmens grundbegrepp och estetik
- Filmens historia
- Svensk/Skandinavisk film
- Film och nya medier
Delkurserna under andra terminen är:
- Filmteori
- Dokumentär film
- Världsfilmens villkor
- Filmhistorisk fördjupning
Kursens placering i din studiegång
Kursen kan läsas som fristående kurs eller ingå i en kandidatexamen inom exempelvis Filmvetenskap. Filmvetenskap: Grund- och fortsättningskurs ger behörighet till bland annat Filmvetenskap: Kandidatkurs (30 högskolepoäng).
Kurstillfälle:
höstterminen 2023
Termin:
1
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2023-08-28 – 2024-06-02
Anmälningskod:
LU-30705
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1 och 1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.
Introduktionsmöte: Tisdagen den 29 augusti kl. 12.00 – 15.00 i LUX:C121 hörsal
Lärare:
Lars Gustaf Andersson,
Jonas Lindkvist,
Claes Lindskog,
Anders Marklund,
Anna Mrozewicz
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas FIVA10 - Filmvetenskap: Grund- och fortsättningskurs - Delkurs 6 Dokumentär film
- Canvas FIVA10 - Filmvetenskap: Grund- och fortsättningskurs - Delkurs 3 Svensk/Skandinavisk film
- Canvas FIVA10 - Filmvetenskap: Grund- och fortsättningskurs - Delkurs 4 Film och nya medier
- Canvas FIVA10 - Filmvetenskap: Grund- och fortsättningskurs - Delkurs 5 Filmteori
- Canvas FIVA10 - Filmvetenskap: Grund- och fortsättningskurs Delkurs 1 Filmens grundbegrepp och estetik
- Bibliotekets ämnesguide Filmvetenskap
Information om ingående delar
- Filmens grundbegrepp och estetik , 7,5 hp
- Filmens historia , 7,5 hp
- Svensk/skandinavisk film , 7,5 hp
- Film och nya medier , 7,5 hp
- Filmteori , 7,5 hp
- Dokumentär film , 7,5 hp
- Världsfilmens villkor , 7,5 hp
- Filmhistorisk fördjupningskurs , 7,5 hp